Skogsdag med russ

I dag har vi haft skogsdag för gotlandsruss. Det har varit en hel lyckad dag. Trevliga människor, bra väder, snälla hästar och mycket russprat.
> >
   
   
   

Resume över året som har varit och förhoppningar för det nya året

 
Midvinternattens köld är hård stjärnorna gnistra och glimma... Det är minus tio grader kallt, ingen snö och frosten knarrar under skorna. Vi eldar för fullt i kökspannan för att hålla värmen i huset. Det är lagom mysigt att stiga upp på morgonen när det bara är några få plusgrader varmt i köket. Men vi är väl vikingar... Vi håller för fullt på att hugga ner granplanteringen och återställa det gamla hästabetet upp på höjden. Vad vackert det kommer att bli när det blir färdigt och vilken utsikt!
 
Förra året vid den här tiden var det mycket milt och blåsigt. Tre stormvarningar bara i januari.
Eftersom vi de föregående åren drabbats av vinterstormar och mycket stromfällda träd, var vi naturligtvis oroliga för att ytterligare skog skulle falla. Det var ju inte det att vi var oroliga att granen skulle falla för vinden, för den vill vi ju ändå fälla. Men vi var rädda för det merarbete som det innebär att upparbeta stormfälld skog. Den arbetskraften ville vi ju lägga på att börja med projektet att återställa betesmark som vi blivit beviljade restaureringsstöd för.  Vi klarade oss dock rätt bra och vi kunde börja hugga ner granplanteringen bredvid vägen. 
 
 På vårkanten får vi problem med granbarkborren som tackvare tidigare stromfälld skog har börjat härja. De angripna träden måste sågas ner och köras ut för att förhindra vidare spridning.

Vi renoverar stallet, sätter upp koinreden och förbereder mjölkrum. Sadelkammare inreds och markarbete utanför stallet påbörjas för att dränera och förbereda för väg ner till gödselplattan. Elektrikern dar in stöm i stallet och till logen.
Vi får en tidig och varm vår. Den 26 april får vi hjälp av fältbiologerna att faga vår slåtteräng och vi kan börja med vårbruket redan den 29 april. Vi sår grönsaker på hela 1 ha. Det största grönsaksland vi någonsin haft. Vi sätter potatis av flera olika sorter, kålrötter, morötter, vitkål och lök.
Lammningen går bra den enda lammungen vi förlorar är en väldigt liten trillingfödd.
Den varma våren går över i försommar torka. Morötterna och kålrötterna gror dåligt och vi får lägga ner mycket extra arbete med omsådd, omplantering och dubbla gallringar. Vi lånar en ny hingst från Rungegårds stuteri i Tingseryd, hingsten Lon. På grund av försommar torkan blir höskörden knapp men grönfodret blir desto bättre för när väl regnet kommer så kommer det med råge. Vi får rekordår på både säd och grönsaker.
Men sensommaren blir riktigt blöt och vi får problem att bärja grönfodret. Vi får passa på emellan regnvädersdagarna. En del hinner bli dåligt men vi lyckas i alla fall bärga det mesta. Vi bärgar över 20 ton kålrötter och hela ladan fylls med halm i från den tröskade säden.

Hösten blir också den mycket blöt och geggig. 

RSS 2.0