När strävan efter mångfald blir till enfald

Inlandsisen har varit en mycket viktig faktor i utformningen av det kuperade landskapet och miljön i Tolarp. Den har mejslat ut dalar och kullar i urberget och blottlagt berg och sten i alla de former. Våra förfäder har därefter i generationer samlat i hop sten i murar, rösen, tippar. Ja, precis överallt är det sten i Tolarp. Vi räkade rösen på en åker till över 100 st. Å då var det ingen stor åker.  Stenrika Tolarp

 Vi brukar därför säga att vi är mycket stenrika i Tolarp.  ... å någonstans måste vi ju göra av all denna rikedom som kommer upp ur åkern år efter år. För att förena nytta med nöje har vi därför börjat att lägga en ny stenmur utanför huset. Ja.. å så en solig dag kom en vän, och tillika biolog och art-x:are, förbi och hans första kommentar är.
- Å ni bygger en stenmur! Då kanske ni får Stenskvätta i den!
Va ska man säga...? Ska man skratta eller gråta? Är denna man min förkämpe för en hållbar miljöpolitik som inte ser längre än näsan räcker. Hur många gånger har jag inte retat upp mig på dessa biologers trångsynthet och deras oförmåga att kunna se helheten utan istället snöa in på beståndsdelarna.

När strävan efter mångfald blir till enfald, skapar biologerna en klubb för inbördes beundran och försummar kampen för en hållbar framtid!

Är det inte dags att lyfta blicken och inse att alla människor måste inkluderas för att vi ska kunna uppnå de högt satta miljömålen som är en förutsättning för att skapa en hållbar framtid. Hur bör man göra för att få med alla i denna revolutionerande omvändning av samhället? Näringslivet har ju lyckats och lyckas hela tiden att ändra våra perspektiv och få med oss på noterna, men där tycker jag inte miljörörelsen har kommit så långt. Är det inte dags att bli lite smidiga och ta lärdom av näringslivets förmåga att använda sig av marknadföring och propaganda? Är det inte dags att "sälja in" det hållbara miljöperspektivet?

  

Regn, regn, regn och kort resume över sommaren

Det har nästan regnat i en vecka nu och marken börjar bli mättad. Och gå ut i grönsakslandet är inte och tänka på utan seglarskor eller vattenskidor. Morötterna skulle behöva gallras men det får vänta till det har torkat upp lite. Det är faktiskt himla skönt att ha en ursäkt för att slippa kravla runt där på ett tag. Det har varit lite för mycket av det den här sommarn.  Grönsakslandet i regnväder

Försommar torkan gjorde att kålrötterna och morötterna grodde väldigt ojämnt och i olika omgångar så det har varit mycket ogräsrensning, gallring och omplantering. ... å landet har väl varit lite väl stort kanske. Fast det tänker jag ju aldrig erkänna för Bengt. Men grönsaker verkar det bli rejält av i alla fall. Det har nog varit en idealisk sommar i det avseendet, lagom med sol och regn.

Vi har haft så himla många trevliga gäster som har hyrt stugan i sommar. De flesta har varit barnfamiljer som har gillat att pyssla med djuren, rida och att hjälpa oss på gården. Det tråkiga har varit att vi har fått tacka nej till så många. Alla vill ju hyra i juli och aug. Men bara så att ni vet det så finns det möjlighet att hyra även andra tider på året, om ni vill komma över ett lov, en helg eller några dar i veckan.

lieslotter Vi har också haft en trevlig slåtterdag för några veckor sedan. Sammanlagt var vi 24 personer närvarande med barn och ungdomar inkluderat. 13 liar var i alla fall i gång i vår slåtteräng. Solen sken och humöret var på topp.
Stor uppståndelse blev det när Daniel "fältbiolog" trodde han hade hittat en Gentiana, som är en mycket ovanlig växt. Men det visade sig dock bara vara en vissen blåklocka. Men vi hittade i alla fall en ny växt i ängen i år och det var rödklint. Det var oxå himla trevligt att Erna, som är uppväxt i Tolarp, berättade lite om hur det var förr i tiden, när hon sprang på barnsben här i Tolarps backar. På kvällen grillade vi och klockan var långt efter midnatt innan vi kom i koj.

Fölungarna växer så det knakar. Vi har börjat träna dom att gå i grimma. Racon är redan tingad och hans blivande matte har varit här två gånger och försökt lära honom stockholmska så vi får väl se om han kan kommunicera när han kommer dit upp. Furina är väldigt vacker och trevlig liten fölunge och den har vi bestämt oss för att behåll. Om två veckor ska vi visa vår Farina för premiering och stamboksföring och lilla Furina får ju också följa med då såklart.
 Barn och föl 

Välkommen till min nya blogg!

Ja eftersom d e så himla inne med att blogga och Bengt han gör inget annat än att tjata om blogg hit och dit så då får vi väl skaffa oss en vi med!

De kan ju vara kul att skriva om vad som händer på gården, om planer, tankar och idéer. Vi kan berätta om kommande aktiviteter och om de som har varit. Nu har vi även en kalender på vår hemsida som ni kan kika på!


RSS 2.0